Vad jag gör

Läsambassadör 2017-2019.

På bokmässan 2017 utsågs jag till läsambassadör av kultur- och
demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Följ på Instagram @lasambassadoren

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade Sveriges nya läsambassadör på Kulturrådets Ung scen på Bokmässan 2017. Läsambassadören ska de närmaste två åren arbeta för att ge alla, oavsett bakgrund, lika möjligheter att nå litteraturen. “Läsambassadören checkar in” blir ledmotivet!

Bojan och Tåget

Senaste boken i barnboksserien om Bojan som älskar alla fordon. Boken är djuplodande och verklighetsbaserad utan att vara för lång för att högläsas om och om igen!

Det är läggdags och Bojan ska klä på sig pyjamasen, men fastnar i tröjan. Det blir alldeles mörkt, precis som när de åkte till mormor i den där tunneln. Han frågar mamma om hon kört ett tåg, och det har hon. För mamma Bibbi har kört nästan alla sorters fordon, hon älskar allt med en motor i. Hon har till och med jobbat som lokförare och kört tåg. Hon berättar för Bojan om hur det är att köra tåget, hur man gasar, bromsar och vilka trafikregler som gäller.

Efter ett tag hoppar Bojans katt Tussan upp på Bojans mage. Bojan frågar om mamma räddat något djur någon gång när hon körde tåget. Och det har hon. Det var en älg som fastnat på spåret. En lokförare som körde åt andra hållet larmade Bojans mamma att det var en älg på det spår hon körde. Det tar jättelång tid för tåget att bromsa, men de klarar det precis

Bojan böckerna

Både fakta och saga.

Allt på en lagaom nivå för fyraåringen av Bolibompas Johan Anderblad som kan allt om stora fordon. Djuplodande och verklighetsbaserat utan att vara för långt för att högläsas om och om igen!

Läs mer om mina böcker här och se var du kan hitta dem!

 

En biskop flyttar in

SVT. Regi, foto, klipp.

När Johan Dalman blir biskop får han och hans familj flytta in i ett hus med spännande historia. Här har det bott biskopar sedan 1600-talet. Och när den gamla biskopsgården renoveras avslöjas många hemligheter. Filmaren Johan Anderblad följde renoveringen och biskopens vardag i den k-märkta byggnaden i Strängnäs anrika kyrkokvarter.

Bondgården

Bondgården Säsong 2.
Länk: Bondgården, SVT

I femton program får vi följa bonden Åse Pettersson Borg när hon arbetar med allt från vårbruket till höstplöjningen. Och däremellan träffar vi kor, kalvar, får, kaniner och kattungar.

Hundjobb i Skottland

Regi och produktion. Dokumentär för SVT.

Det är lamningstider på de skotska hedarna. I dokumentären får vi följa med den svenska kennelflickan Alex Fyhr när hon reser till Skottland för att arbeta med vallhundar på en fårfarm. Här träffar hon Mosse Magnusson, sjufaldig svensk mästare i vallning, och lär sig mer om hur man vallar får och hjälper lamm att överleva i det hårda klimatet.

Alex Fyhr älskar hundar och sedan hon skaffade bordercollie har vallning blivit hennes stora intresse. Alex provade vallning på olika fårgårdar i Sverige, men när hon fick höra talas om att det fanns en plats ledig som kennelflicka på en gård i Skottland nappade hon direkt. Gården drivs av ett svenskt par, Mosse och Lotta Magnusson.

Skräp

Regi, foto, klipp och produktion.
Länk: Skräp, SVT

Vad händer egentligen med allt skräp som vi lämnar till återvinningen? Johan Anderblad tar med sig videokameran och ger sig ut för att ta reda på svaret.

 

Staden

Regi och produktion.
Länk: Staden, SVT 

Johan Anderblad tar reda på hur det fungerar i en stad.

Johans Fordon

Idé, produktion och programledare.
Länk: Johans fordon, SVT.

Johan Anderblad undersöker fordon som jobbar. Vi tittar närmare på tre bra saker med varje fordon.